Breaking Barriers: Drone Delivery Services BV schaft eerste waterstofdrone van Europa aan voor medisch vervoer

Vanuit een bijdrage door het Nationaal Programma Groningen (NPG) is er in samenwerking met Hive.Mobility en de Provincie Groningen een waterstofdrone aangeschaft door Drone Delivery Services (DDS) bij HyFly. Dit is bekend gemaakt op het New Energy Forum, een event wat in het teken staat van het doorbreken van barrières van de energie- en mobiliteitstransitie.

Autonoom vliegen

Drone Delivery Services is een startup die gelooft in een duurzame samenleving waarin het luchtruim gepast ingezet wordt voor snelle, betrouwbare en veilige levering van essentiële producten voor iedereen. DDS verzorgt onbemand logistieke diensten door de lucht.

Egbert Swierts, Drone Delivery Services: “De waterstofdrone die is aangeschaft is de allereerste waterstofdrone die is ontwikkeld en gebouwd door de fabrikant HyFly uit Noord-Nederland. Voor de toepassingen van het duurzaam vervoeren van medische goederen is in Europa nog nooit eerder een waterstofdrone ingezet. Drone Delivery Services heeft de ambitie om dit als eerste mogelijk te gaan maken”.

Duurzame innovatie

Net als DDS heeft startup HyFly uit Drachten een duurzame samenleving voor ogen door het aanbieden van hybride drones die verticaal kunnen starten en landen en die tijdens de vlucht vliegen als een normaal vliegtuig. Toestellen die kunnen vliegen op groene waterstof als alternatief voor fossiele brandstof aangedreven vliegtuigen en helikopters.

Pieter Lantermans, HyFly: “Wij zijn als Noord-Nederlandse dronefabrikant erg trots dat wij onze eerste waterstofdrone aan een regionale afnemer mogen aanbieden. Wij zien dit als de eerste stap in een duurzame samenwerking”.

Samenwerking

Ilse Mensink, programmamanager Hive.Mobility: “Een groot netwerk van partners in Noord-Nederland werkt binnen Hive.Mobility samen aan de transitie naar een duurzamere en slimmere mobiliteit van goederen en personen. Samen bundelen we onze krachten en delen we kennis en expertise. De ontwikkeling die plaatsvindt met de waterstofdrone is daar een mooi voorbeeld van en ondersteunen we van harte”.

De provincie Groningen, heeft gezamenlijk met de provincies Drenthe en Fryslân een programma waarin autonoom vervoer centraal staat, onder de noemer @North. Naast testen op het water, de weg en op het spoor wordt er ook ingezet op autonoom vliegen. Binnen dit programma zal DDS zich de komende jaren richten op het testen en valideren van autonome vliegtechnieken. Het gaat hier om innovatieve oplossingen zoals het slim en duurzaam vervoeren van medische goederen of spoedpakketten met drones. In dit programma wordt er gekeken naar routes in landelijke gebieden in de provincies en mogelijk naar de Waddeneilanden.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Nationaal Programma Groningen.