Eerste demodag Autonoom Vliegen succesvol verlopen

Op 15 juli 2020 vond de eerste demonstratiedag Autonoom Vliegen plaats, die Hive.Mobility, de provincie Groningen en Stichting DroneHub GAE gezamenlijk organiseerden.

Stichting DroneHub GAE is in opdracht van en in samenwerking met de provincie Groningen het langjarige programma Autonoom Vliegen gestart. Het uiteindelijke doel van de provincie Groningen is om in samenwerking met verschillende partijen toe te werken naar volledig autonoom vliegen voor goederen en personen.

Testvluchten drones

De eerste stap is het organiseren van testvluchten en live demonstraties. In samenwerking met Hive.Mobility vond de eerste demonstratiedag plaats op de Zernike Campus Groningen, waarbij tussen twee locaties gevlogen werd. Deze demonstratie was een eerste succesvolle kennismaking met de mogelijkheden van autonoom vliegende drones.

We willen met deze testen bijvoorbeeld kijken of we met medicijnpakketten naar bepaalde regio’s kunnen vliegen.

DaniĆ«l Koelikamp, programmamanager Smart Mobility, provincie Groningen: “We zoeken als provincie naar innovatieve oplossingen voor de mobiliteit. Een van die innovatieve oplossingen zou vervoer van goederen of pakketten met drones kunnen zijn. We willen met deze testen bijvoorbeeld kijken of we met medicijnpakketten naar bepaalde regio’s in de provincie kunnen vliegen.

Uitdagingen autonoom vliegen

De weg naar volledig autonoom vliegen voor goederen en personen kent de nodige uitdagingen, zoals acceptatie bij bewoners en medewerkers, de wet- en regelgeving aangaande autonoom vliegen en niet te vergeten de robuustheid, betrouwbaarheid en intelligentie van dergelijke systemen.

Binnenkort komt er nieuwe wet- en regelgeving binnen Europa en dit gaat veel meer mogelijk maken. Daarom willen we kijken naar de mogelijkheden van autonoom vliegen over grotere afstanden. De stappen die we tijdens de test- en demodagen gemaakt hebben, zijn nodig om uiteindelijk autonoom commercieel vliegen mogelijk te maken“, zegt Egbert Swierts, Business Developer, Stichting DroneHub GAE.

Samenwerking

Ilse Mensink, programmamanager Hive.Mobility: “Hive.Mobility is het netwerk van partners in Noord-Nederland dat samenwerkt aan slimme en duurzame mobiliteitsoplossingen. Dit project van onze partner provincie Groningen past daar perfect bij. Vanuit Hive.Mobility ondersteunen we dit project dan ook van harte door het verzorgen van de test- en demodagen, maar ook door bij te dragen aan het vinden van meer partners om dit project verder te brengen.

Stichting DroneHub GAE en provincie Groningen zoeken naar partners die gezamenlijk de volgende stappen willen zetten.