Provincie Groningen en robotTUNER met nieuwste autonoom vervoerdemonstraties op finaledag Self Driving Challenge

Zes studententeams van hogescholen en universiteiten uit Nederland zijn op donderdag 8 juni de strijd met elkaar aangegaan door met een zelfrijdende kart op een circuit in Assen te racen tijdens de finaledag van de Self Driving Challenge 2023. De studententeams werden uitgedaagd om een zelfrijdende, elektrische kart zó te programmeren dat hij zonder menselijk ingrijpen de baan aflegt. Dit is de vijfde keer dat de RDW de wedstrijd voor autonoom rijdende karts organiseert.

De Self Driving Challenge is dit jaar gewonnen door studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Hun zelfrijdende kart wist het circuit tweemaal af te leggen in iets meer dan vijftien minuten tijd, een record in de geschiedenis van het evenement. Het team van de Hanzehogeschool heeft ook een knappe prestatie geleverd en is als derde geëindigd.
Ten opzichte van vorig jaar waren de karts met meer techniek uitgerust. De teams beschikten onder andere over drie frontcamera’s, terwijl dat er vorig jaar maar één was.

Naast de spectaculaire race, was er op de finaledag ook gelegenheid om kennis te delen en te vergaren over zelfrijdende voertuigen en de nieuwste innovaties op dit gebied. Hive.Mobility-partners provincie Groningen en robotTUNER waren aanwezig om het publiek op een interactieve manier kennis te laten maken met de nieuwste ontwikkelingen middels unieke demonstraties.

Bezoekers konden meerijden met een zelfrijdende minibus die autonoom naar een oplaadpunt reed. De minibus werd vervolgens bij aankomst, zonder menselijke hulp of interventie, opgeladen via een autonome lader.
Ook was er de gelegenheid om een ritje te maken op een zelfrijdend elektrisch multifunctioneel voertuig. Dit voertuig is multi-inzetbaar met verwisselbare functies als personenauto, pakjesvervoerder of bijvoorbeeld zoutstrooier.
Tot slot kon ook een kijkje genomen worden in een 18 meter lange macrobus, die binnenkort autonoom gaat rijden op het busdepot van Qbuzz in Groningen. In de bus was een simulator aanwezig waarmee een virtuele rit gereden kon worden.

Wil je meer weten over deze innovaties? Neem contact met ons op.