Groningen Airport Eelde vult PowerUp aan met onderzoek naar vliegen op waterstof

De noordelijke luchthaven gaat samen met onder andere de provincies Groningen en Drenthe en de partners Hive.Mobility en PEN EM onderzoek doen naar de haalbaarheid, relevantie en met name de potentie van waterstof voor emissievrij vliegen.

Voor de luchtvaart zien wij grote kansen als het gaat om waterstof. Wij willen de duurzaamste luchthaven van Europa worden met behulp van deze technologie”, aldus Meiltje de Groot, directeur Groningen Airport Eelde. “Dat houdt voor ons in dat niet alleen de luchthaven zelf volledig duurzaam is maar ook haar gebruikers.” Groningen Airport Eelde wil een eigen waterstofinfrastructuur en -keten realiseren. “Door een elektrolyser aan te sluiten op het op Groningen Airport Eelde gerealiseerde zonnepark kunnen wij eigen waterstof produceren die zowel op de land- als luchtzijde gebruikt kan worden voor en door verschillend materieel en vervoersmodaliteiten. Onze ambitie is om Noord-Nederland op een duurzame wijze door de lucht te verbinden met andere Europese regio’s.”

Over PEN EM

PEN EM richt zich op het bevorderen en versnellen van de introductie van elektrische passagiersvluchten. Dat zijn batterij-elektrische of waterstof-elektrische vluchten, dus zonder CO2-emissie, ook wel ‘0.0 aviation genoemd’. PEN EM is per 1 april gevestigd in bedrijfsverzamelgebouw RLS1957 op het luchthaventerrein van Groningen Airport Eelde. “Voor ons is dit een hele logische plek: op een luchthaven en midden in de waterstofregio van Nederland. Noord-Nederland is koploper in de transitie naar duurzame energiesystemen, met name op het vlak van waterstof, en dat zal optimale synergie opleveren”, aldus Jochem Croon van PEN EM.

Waterstof in Noord-Nederland

Gedeputeerde Rijzebol, Provincie Groningen: “Waterstoftechnologie speelt een belangrijke rol in Noord-Nederland. We hebben een voortrekkersrol als het gaat om waterstofinnovaties. Daarom ondersteunen we het haalbaarheidsonderzoek naar duurzaam vliegen en houden we de ontwikkeling nauwgezet in de gaten. Als provincie zien we veel mogelijkheden. In de eerste plaats om de waterstofinnovatie aan te jagen. Maar natuurlijk ook om onze regio goed te verbinden. Als we straks op een duurzame manier een fijnmazig netwerk van luchtverbindingen in Europa hebben is dat zeer waardevol voor Noord-Nederland.

Innovatieve mobiliteitsoplossingen

Als innovatiecentrum Hive.Mobility werken we samen met Noordelijke onderwijsinstellingen, overheden en bedrijven aan het ontwikkelen van slimme en duurzame mobiliteitsoplossingen“, zegt Ilse Mensink, programmamanager Hive.Mobility. “Binnen dit ecosysteem werken we hard aan de transitie naar een duurzamere, veiligere en slimmere mobiliteit van goederen en personen. Deze haalbaarheidsstudie over duurzaam vliegen past naadloos bij de ambitie van onze partners en we werken daar dan ook graag aan mee. Vanuit die insteek zijn we ook de haalbaarheidsverkenning gestart met de provincies Groningen en Drenthe, de gemeenten Groningen en Tynaarlo, de Rijksuniversiteit Groningen, de NOM, New Energy Coalition, PEN EM en DroneHub GAE.

Kijk hier voor meer informatie over PowerUp.