HIVE LIVE 2022 in teken van innovatie en verbinden

De tweede editie van het HIVE LIVE-event is op donderdag 17 november succesvol verlopen. HIVE LIVE is een inspirerend, jaarlijks terugkerend netwerkevenement rondom slimme en duurzame mobiliteit. Dit jaar stond het event in teken van kennisdeling rondom inspirerende projecten en het leggen van nieuwe connecties. Bezoekers werden uitgedaagd om met een frisse blik toekomstige uitdagingen op te lossen.

Connect the Future

Dit jaar stond het thema ‘Connect the Future’ centraal. De mobiliteit van de toekomst is verbonden. Waar nu vooral snelheid, bereik en comfort centraal staan, worden in de toekomst personen en goederen flexibeler, duurzamer en meer vraaggestuurd vervoerd. Mobiliteit wordt bijvoorbeeld een integrale service waarbij alle beschikbare vervoersmiddelen eenvoudig worden aangeboden. Voertuigen verplaatsen zich autonoom en communiceren met andere voertuigen of de wegkant. Maar om daadwerkelijk te kunnen innoveren en realiseren, is samenwerken essentieel. Zijn overheden, bedrijven en kennisinstellingen gereed voor deze transformatie?

Ondernemerschap, onderzoek en innovatie

Evelien Bosch nam bezoekers mee in een afwisselend programma. Drie zeer verschillende sprekers vertelden tijdens hun HIVE TALKS over innovaties, samenwerking, onderzoek en digitalisering.

Jan Harmen Akkerman van TanQyou vertelde over de ambities om steeds meer mobiliteitsdiensten te koppelen binnen TanQyou en daarmee uit te groeien tot het grootste mobiliteitsplatform van Europa.

Wander Jager, universitair hoofddocent sociale wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, gaf inzicht in de nieuwste innovaties rondom het voorspellen en stimuleren van sociaal mobiliteitsgedrag middels state-of-the-art computersimulaties. Middels deze simulaties, van bijvoorbeeld de stad Groningen, kunnen bevolkingsopinies en gedragsdynamiek nauwkeurig worden geanalyseerd en ook worden ingezet voor het voorspellen van opinies rondom innovatieve toekomstscenario’s. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het invoeren van een deelautoconcept.

Vervolgens sloot Edwin Bussem van KPN de HIVE TALKS af met een vooruitblik naar de mogelijkheden van 5G voor de toekomst van mobiliteit. 5G kan een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van zelfrijdende bussen, autonome drones en smart shipping. Edwin schetste de uitdagingen èn mogelijkheden.

Slechte ideeën

Rico Bakker, expert op het gebied van creatief en innovatief denken, sloot de middag af met een inspirerende en interactieve keynote over ‘de kracht van een slecht idee’. Volgens Rico werkt ons brein snel en efficiënt door verbindingen die iedere dag worden aangelegd en ons leven georganiseerd en voorspelbaar houden. Wij kunnen daardoor met vrij weinig inspanning problemen oplossen door logisch en realistisch denken. Als we nieuwe oplossingen willen, dan moeten we echter anders leren denken. “En als we anders willen denken, moeten we andere vragen stellen. Vragen die leiden tot krankzinnige, onrealistische en ronduit slechte ideeën helpen ons om los te komen van ‘vastgeroeste’ patronen”, aldus Rico Bakker.

Terugkijken

Bekijk hieronder de fotoreportage en de aftermovie.