HIVE LIVE 2023: talent voor mobiliteit van de toekomst

Op donderdag 16 november vond de derde editie van het jaarlijkse HIVE LIVE-event plaats. HIVE LIVE is een inspirerend netwerkevenement rondom slimme en duurzame mobiliteit. Dit jaar stond het event in het teken van talentontwikkeling voor mobiliteit van de toekomst. Bezoekers werden geïnspireerd om na te denken over hoe we talent binnen organisaties uitdagen en ruimte geven, maar ook hoe we talent beter kunnen opleiden en werven.

Talent voor de toekomst

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is de vraag naar talent urgenter dan ooit. Zeker in de snel ontwikkelende mobiliteitssector met constant veranderende vraagstukken en technologische innovaties. Van nieuwe brandstoffen, batterijtechnieken, IT-technologieën, juridische vraagstukken tot gedragscampagnes. Voldoende talent is cruciaal om de mobiliteitstransitie tot een succes te maken.

Maar hoe pak je het opleiden, aantrekken en behouden van talent in de concurrerende arbeidsmarkt aan? Welke impact heeft het leiderschap van jouw organisatie op het aan boord houden van talent voor de toekomst? Passen de visie en cultuur van jouw organisatie bij wat jong talent zoekt in een werkgever?

Vlammend betoog over ambitie en uitdaging

Marelle van Beerschoten presenteerde namens Hive.Mobility een afwisselend programma. Marc Lammers, een visionaire coach met een duidelijke visie op coaching, talentontwikkeling en leiderschap, trapte de middag af. Marc leidde sportteams naar succes met als hoogtepunt Olympisch goud met het Nederlandse dameshockeyteam. Tegenwoordig zet Marc zijn ervaring en kennis in om organisaties te helpen om in uitdagende tijden te blijven innoveren en te verbeteren. Ook is hij als coach betrokken bij het Brunel Solar Team van TU Delft. In zijn vlammende verhaal benadrukte hij het belang van ambitie, uitdaging, innovatie en het hebben van een ‘why’ om talent aan boord te houden. Ook deelde hij zijn visie op hoe teams in een ‘flow’ kunnen komen om gezamenlijk successen te behalen.

Regionale arbeidsmarkt, innoverend en levenslang leren

Na de keynote van Marc Lammers vertelden verschillende sprekers tijdens hun HIVE TALKS over de arbeidsmarkt, employer branding, innoverend en levenslang leren. Arjen Edzes, Lector regionale arbeidsmarkt, Hanzehogeschool Groningen en Universitair Hoofddocent Regionale Arbeidsmarkt RuG, presenteerde interessante inzichten en cijfers uit het onderzoek naar de regionale arbeidsmarkt dat onderdeel is van het NPG-project ‘Talent in de Regio’.

Roeland Hogt, Noorderpoort, en Aldwin Oechies, Holthausen Clean Technology, vertelden hoe Noorderpoort met bedrijven als Holthausen samenwerkt in learning communities om opleidingen te ontwikkelen die aansluiten op de praktijk. Een voorbeeld hiervan is de succesvolle samenwerking op het gebied van waterstofonderwijs.  

Vervolgens werd de middag afgesloten met een panelgesprek over het zij-instroomtraject Slim en Groen Onderweg van de drie noordelijke provincies. Daarbij worden 15 mensen in 6 maanden klaargestoomd voor een carrièreswitch naar Smart Mobility. Tijdens het panelgesprek vertelden Erik Wegh (programmacoördinator), Herman Pieter Ubbens (projectleider provincie Groningen) en Dagmar Hoogland en Jan Batelaan (deelnemers zij-instroomprogramma) over hun ervaringen, nut, noodzaak, succesfactoren en groeimogelijkheden van het zij-instroomprogramma.