In Noord-Nederland gaat autonoom vervoer van pilot naar praktijk

Meer dan 350 bezoekers kwamen afgelopen donderdag 6 april af op de tweede editie van het @north event op het suikerterrein in Groningen. Op het terrein konden de bezoekers de actuele ontwikkelingen over autonoom vervoer in Noord-Nederland daadwerkelijk zien en beleven.

Primeurs

De primeur van de eerste autonome waterstofdrone kon rekenen op veel belangstelling. Deze drone met een doorsnede van 3 meter gaat dit jaar de lucht in en overbrugt een afstand van meer dan 100 kilometer. Medische pakketjes worden in de toekomst ook met drones afgeleverd op speciaal daarvoor ontwikkelde onbemande pakketpunten. Volledig automatisch en op afstand aangestuurd. Ook zagen bezoekers de eerste streekbus die autonoom gaat rijden. Binnenkort gaat deze volledig autonoom opladen, wassen en parkeren op het terrein van Qbuzz in Groningen. Dit project is onderdeel van de ontwikkelagenda automatisch ov.

Autonoom vervoer in alle modaliteiten

In het water vond er een demonstratie plaats waarbij een onderwaterdrone inspecties uitvoerde in het Hoendiep. Op het spoor gaan NS en Arriva binnenkort proeven doen met het automatisch rangeren van treinen. Op weg naar een toekomst waarin treinen vaker, stipter en duurzamer kunnen rijden, zonder aanleg van nieuwe spoorinfrastructuur. Natuurlijk was het team dat bouwt aan de Hyperloop aanwezig om bezoekers te laten kennismaken met het open innovatiecentrum en de testfaciliteit in Groningen.

Kennis, inspiratie en netwerken

In het centrale hart van het terrein bood Hive.Mobility bezoekers de mogelijkheid om experts te ontmoeten, te netwerken en kennis op te doen. Zo sprak Victor Lamme over de werking van ons brein, perceptie en vertrouwen. Een nuttige presentatie voor iedereen die met autonoom vervoer in aanraking komt, omdat het voor veel passagiers een spannend moment is om in een zelfrijdend vervoermiddel te gaan zitten. Christian Kromme gaf een kijkje in de toekomst van mobiliteit en transport. Verschillende inspirerende experts bespraken de thema’s ‘Kennis en ervaring’, ‘Draagvlak’ en ‘Beleid en regelgeving’. Bezoekers werden getrakteerd op kritische vragen aan de panelleden en antwoorden waar Noord-Nederland weer verder mee kan naar de volgende fase: autonoom vervoer in de praktijk.

Terugkijken

Bekijk hieronder de fotoreportage en aftermovie.

Foto’s: Jan Buwalda

Dit was de tweede editie van het @north event. Het evenement wordt eens in de drie jaar georganiseerd door 12 organisaties en bedrijven die zich hard maken voor innovatie in mobiliteit.