Inspiratievolle eerste editie van HIVE LIVE

De eerste editie van het HIVE LIVE-event is op donderdag 18 november succesvol verlopen. HIVE LIVE is een inspirerend, jaarlijks terugkerend evenement met als doel bezoekers mee te nemen in de toekomst van mobiliteit. De laatste ontwikkelingen en kennis rondom slimme en duurzame mobiliteit worden gedeeld.

Dit jaar stond het thema ‘De kracht van data’ centraal. Mobiliteitsdata is overal beschikbaar en speelt een belangrijke rol in de mobiliteitstransitie. Door nog betere toepassing van data in mobiliteit ontstaat een grote hoeveelheid aan informatie, waardoor het zeker met de huidige technologische ontwikkelingen steeds beter mogelijk wordt om een reis zo goedkoop, duurzaam, snel en efficiënt mogelijk af te leggen, afhankelijk van individuele voorkeuren.

Artificial Intelligence

Marelle van Beerschoten, expert op het gebied van digitale transformatie, nam kijkers mee in een afwisselend en interactief programma. Jim Stolze verzorgde een inspirerende keynote over de kracht van data en Artificial Intelligence (AI). Jim is auteur, ondernemer en oprichter van TEDx Amsterdam. Hij vertelde over de huidige ontwikkelingen en toepassingen van AI. Ook lichtte hij de mogelijkheden toe die AI biedt voor organisaties en de maatschappij.

Datagedreven mobiliteitsoplossingen

Daarnaast schoven verschillende mobiliteitsexperts aan om concrete cases van data en mobiliteit te delen. Zo presenteerde Michel van der Mark van Qbuzz hoe hun bussen als het ware computers op wielen zijn. De data die deze bussen verzamelen, helpen om de onderhoud van bussen en de dienstregeling op een slimme en duurzame manier te optimaliseren. Sprekers van provincie Groningen, robotTUNER en Drone Delivery Services gaven een inkijkje in hoe ze binnen Hive.Mobility gezamenlijk testen met autonoom vervoer. Hilde Portena vertelde daarnaast over de pilots van Arriva rondom Mobility as a Service (MaaS) en Aline Klingenberg van de Rijksuniversiteit Groningen schoof aan om de juridische en ethische aspecten van het gebruik van data toe te lichten.

Terugkijken

Je kunt hieronder zowel de aftermovie als de volledige livestream van HIVE LIVE terugkijken:

Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage vanuit het EU-project ART-Forum (Interreg).

Logo-Interreg-ART-Forum.