De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe organiseren in het kader van het opleidingsprogramma Slim en Groen Onderweg een reeks Smart Mobility-colleges in het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024.
In november en december worden vanuit de Human Capital Agenda Smart Mobility zes open colleges georganiseerd. Deze colleges zijn onderdeel van het zij-instroomprogramma Slim en Groen Onderweg, waarin 15 deelnemers worden opgeleid tot adviseur slimme en groene mobiliteit. De colleges zijn vrij toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het betreffende onderwerp en/of wil kennismaken met het programma en de deelnemers. Nieuwe én bekende onderwerpen worden behandeld, allemaal met een update van de laatste stand van zaken en recente ontwikkelingen in de maatschappij. Iedereen is welkom om de bijeenkomsten bij te wonen.
De colleges vinden plaats op vrijdagmiddagen van 13.00 tot 16.00 uur, in het provinciehuis aan de Sint Jansstraat 4 in Groningen. Elk open college wordt afgesloten met een netwerkborrel om na te kunnen praten met de spreker en de andere aanwezigen.
Hieronder vind je een korte omschrijving van de 6 colleges van 2023. Kijk voor een uitgebreidere toelichting op onze evenementenpagina. Klik voor meer informatie en om je aan te melden voor één of meerdere colleges op onderstaande knop.

3 november: State of the Art Smart Mobility (Serge van Dam – Topadviseur bij Rijkswaterstaat)
Je wordt meegenomen in actuele ontwikkelingen op het gebied van Smart Mobility op Europees, landelijk en regionaal niveau.

10 november: Smart Mobility in de praktijk: hoe haak je aan en zet je eerste stappen? (Jos Vogt – Gemeente Westerwolde)
Jos Vogt van de gemeente Westerwolde neemt je mee in de realiteit van een kleinere gemeente in Noord Nederland. Je weet dat je zal moeten aanhaken, maar tegelijk vraag je je af hoe je de (eerste) stappen moet zetten en wie je in het proces moet meenemen.

24 november: Verkeer en evenementen – TT-Assen (Remco Meinen – Goudappel)
Remco Meinen van Goudappel neemt je mee in alle aspecten die komen kijken bij verkeersmanagement rondom evenementen. Van voorbereiding tot evaluatie. Centraal staat het jaarlijkse evenement TT-Assen.

1 december: Digitaliseringsopgave Mobiliteitsdata en de rol van het regionale datateam (Ronnie Poorterman – Regionaal Datateam Noord-Nederland)
Ronnie Poorterman neemt je mee in de digitaliseringsopgave en wat dit betekent voor alle wegbeheerders in Noord-Nederland. Ronnie is voorzitter van het RDT-NN en samen met de drie provincies en wegbeheerders bezig met de levering en borging van bepaalde data-items (Data Top 15).

8 december: Data en wijsheid (Luc Wismans – Goudappel/DAT Mobility)
Er staat de maatschappij en dus ook de sector verkeer en mobiliteit steeds meer data ter beschikking. Maar hoe gaan we wijselijk om met al die data? Welke data is relevant? Welke data is bruikbaar? En is alle data nodig? Welke data is veilig? In dit college neemt Luc Wismans, Innovatiemanager bij Goudappel/DAT Mobility, je mee in deze vragen.

15 december: Hoe krijgen we mobiliteitsdata betrouwbaar en van voldoende kwaliteit? (Marcel Schoemakers – NDW)
Het Nationaal Dataplatform Wegverkeer (NDW) vormt een belangrijke schakel in de publiek-private samenwerking bij het informeren van weggebruikers middels mobiliteitsdata. Marcel Schoemakers is bij het NDW medeverantwoordelijk dat allerlei mobiliteitsdata op een goede wijze en met de afgesproken kwaliteit beschikbaar worden gesteld (als open data).
Ook in de maanden januari, februari en maart 2024 wordt elke vrijdag een open college georganiseerd. Het programma daarvoor wordt medio november gepubliceerd. Vragen of opmerkingen over het programma kunnen gesteld worden via smartmobility@provinciegroningen.nl.