‘Breng de laadpaal naar de auto in plaats van andersom’

De oplettende volger van Hive.Mobility heeft wellicht al opgemerkt dat startup EVoltify al enige tijd gehuisvest is in de container van Hive.Mobility op Zernike Campus. Tijd om een kijkje bij deze bijzondere startup te nemen. Wie zijn EVoltify en hoe werken zijn aan de toekomst van mobiliteit?

Mobiele laadpaal

Veel automobilisten die een elektrische auto bezitten of overwegen om aan te schaffen, stellen zich de vraag of hun elektrische auto wel voldoende kilometers kan rijden op een volle accu. EVoltify is kort gezegd opgericht om een ​​einde te maken aan deze ’range anxiety’. EVoltify wil het opladen van elektrische auto’s gemakkelijk en simpel maken. Het idee is dat de automobilisten niet meer hoeven te zoeken naar een beschikbare laadpaal. Nadat ze de auto geparkeerd hebben, laten ze via een app weten waar de auto staat en dat deze opgeladen moet worden. Vervolgens zorgt EVoltify ervoor dat een mobiele laadpaal naar de auto gebracht wordt om deze op te laden.

Productontwikkeling

Riko Kruit, Co-Founder en CCO van EVoltify, vertelt: “EVoltify brengt de laadpaal naar de auto in plaats van de auto naar de laadpaal. In de Hive.Mobility container op de Campus werken we op dit moment samen met studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen aan de ontwikkeling van ons product. Hierbij moet je denken aan vraagstukken als de juiste keuze batterij-cellen, het (functionele) design van de mobiele EV-laders, de veiligheid en, niet onbelangrijk, het verdienmodel en financieel plan. Ook vergelijken we de opwek van energie met de daadwerkelijke energiebehoefte op de Campus en welke rol de batterijen van EVoltify hierin kunnen spelen.

Volgens Riko is een mobiele oplossing op plekken waar vaste laadinfrastructuur (te) duur of technisch onmogelijk is een alternatief om toch aan de groeiende vraag naar oplaadmogelijkheden te voldoen.

Pilot

Op korte termijn start EVoltify met een test op de Campus waarbij de elektrische deelauto’s van CommShare voorzien worden van de benodigde kWh. Riko: “De uitdaging die we vooral willen aangaan is het bewijzen dat ‘Charging as a Service’ door EVoltify interessant genoeg is voor de verschillende partijen op de Zernike Campus Groningen. Dat is tegelijkertijd het hoofddoel van het programma StartUp in Residence, waar we nu helemaal in zitten. Dankzij Campus Groningen, Hive.Mobility en BuildinG kunnen we onze oplossing ook echt op de Campus testen. Door onze oplossing daadwerkelijk op de Campus te laten zien en het gebruiksgemak te demonstreren hopen wij voldoende draagvlak te creëren om eind van dit jaar te starten met een uitgebreide pilot.

Ilse Mensink, programmamanager Hive.Mobility: “Binnen ons ecosysteem wordt door onze partners hard gewerkt aan duurzame en slimme mobiliteit van de toekomst. In het verlengde daarvan zijn we met EVoltify een verkenning gestart om de mogelijkheden te onderzoeken voor een pilot met mobiele laadpalen in onze regio. Het is mooi om te zien dat deze pilot nu ook daadwerkelijk van de grond komt en hoe de verbinding is gelegd met onze kennispartners.” 

Wil je meer weten over EVoltify? Neem dan contact op via  riko@evoltify.com of info@hivemobility.nl