Alle projecten
Smart Networks

5G Student Battle 

Bussen en treinen van Arriva komen op veel plekken en verbinden de stad en de omgeving met elkaar. Met het vervoeren van reizigers vervult het OV een belangrijke maatschappelijke rol. Met de komst van 5G kan het OV mogelijk nog meer betekenen voor de reizigers en bewoners, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, leefbaarheid, milieu en duurzaamheid.

Logo 5Groningen.

In november 2020 werkten studenten van het MBO, HBO en WO aan oplossingen voor de toekomst waarbij gebruik werd gemaakt van 5G. Arriva bracht een vraagstuk rondom het thema 5G en mobiliteit in: hoe kan Arriva, “nu we er toch zijn”, met haar voertuigen (treinen, bussen en waterbussen) een extra maatschappelijke bijdrage leveren aan leefbaarheid en veiligheid in haar regio met behulp van 5G?

Het team 5G and Mobility won de prijs voor de beste IoT-oplossing. Dit team bedacht een manier om met behulp van sensoren op de bussen van Arriva en het 5G-netwerk de kwaliteit van de weg en de condities van de omgeving in kaart te brengen. Het team ontving van de jury zes keer een NB-IoT starterskit (beschikbaar gesteld door Vodafone).

Samenwerkende partijen

De organisatie van de 5G Student Battle (5Groningen, Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Noorderpoort en Alfa College) en Arriva.