Alle projecten
Autonoom vervoer

Autonome shuttle

Wie naar het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda gaat, kan gebruik maken van het zelfrijdende shuttle tussen de hoofdingang en de dichtstbijzijnde bushalte. De shuttle vervoert patiënten, bezoekers en personeel van en naar het ziekenhuis. Het traject is ongeveer 1,5 km lang.

Autonome shuttle van Navya met deuren open.

Door proeven te doen met verschillende soorten voertuigen, doen verschillende partijen zo veel mogelijk ervaring op met autonoom vervoer op de weg en is het mogelijk de ontwikkeling te versnellen. Autonoom vervoer biedt kansen om de bereikbaarheid en leefbaarheid in Noord-Nederland te behouden en te verbeteren.

Met de proef loopt Noord-Nederland landelijk gezien voorop als het gaat om de ontwikkeling van autonoom vervoer op de weg. Voor de provincie Groningen is dit de eerste proef met een autonome shuttle met passagiers. Eerder werden tests uitgevoerd zonder passagiers met een onbemand voertuig in de Eemshaven, op het Zerniketerrein in Groningen en in Loppersum. De proef ging in augustus 2018 van start en liep tot halverwege 2020.

Samenwerkende partijen

Voor de proef met de autonome shuttle op de weg werken de provincie Groningen, het Ommelander Ziekenhuis, vervoersbedrijf Arriva, de RDW en leverancier Navya samen bij het vervoer van patiënten, bezoekers en ziekenhuispersoneel.