Alle projecten
Autonoom vervoer

Software-rijbewijs voor autonoom rijdende voertuigen

Zonder certificaat van vaardigheid mag je niet in de openbare ruimte goederen of personen vervoeren. Voor mensen is dit geregeld, maar niet voor auto-pilot software. RobotTUNER gebruikt de prestaties van mensen bij de uitvoering van procedures als norm voor de prestatie van auto-pilot software. In samenwerking met het CBR wordt een rijbewijs voor software ontwikkeld.

Testresultaten software-rijbewijs.

Dit is een goed voorbeeld van hoe certificering er bij autonoom vervoer uit kan gaan zien. De provincie Groningen helpt hierbij onder meer door de shuttle en route bij Scheemda hiervoor beschikbaar te stellen. Verschillende testen hebben in het najaar van 2019 en daarvoor op deze route plaatsgevonden met het CBR. Een zogeheten software-rijbewijs kan de basis zijn van certificering op de weg voor autonome voertuigen in Nederland en daarbuiten. Je wilt immers niet dat een autonoom voertuig straks bij de grens moet stoppen, omdat in het betreffende land weer andere regels gelden. Op die manier kan straks meteen aan de hand van het software-rijbewijs bekeken worden wat een voertuig kan en waar die kan worden ingezet. 

De methodiek is ook te gebruiken voor rail, water en lucht. Certificering speelt in alle vier de modaliteiten. De provincie Groningen onderzoekt daarom ook of het certificeringsvraagstuk onderwerp van een Europese subsidieaanvraag kan zijn binnen Horizon Europe. De komende periode worden hiervoor potentiĆ«le consortiumpartners gezocht, zodat in 2021 een aanvraag kan worden ingediend.