Alle projecten
Smart Networks

Intelligente verkeerslichten op de westelijke ringweg

Als automobilist zie je er niets van, maar in de provincies Groningen en Drenthe zijn verkeerslichtinstallaties ‘intelligenter’ gemaakt. Op de westelijke ringweg van Groningen hangen vijf van deze bijzondere verkeerslichten (iVRI).

Verkeerslicht met licht voor bus.

Doordat ze voortdurend verbonden zijn met het internet, kunnen ze reageren op de actuele verkeersdrukte. Ook kunnen ze onderling en met weggebruikers informatie uitwisselen. Zo dragen ze bij aan meer verkeersveiligheid en een betere doorstroming. De nieuwe verkeerslichten maken deel uit van een landelijk programma voor slimme mobiliteit.

De verkeerslichten zorgen ervoor dat het verkeer soepeler doorstroomt. Ze kunnen niet alleen reageren op de actuele drukte, maar ook bepaalde soorten verkeer voorrang geven, zoals ambulances. Als deze het kruispunt naderen, krijgen zij gegarandeerd groen licht. Maar er kan bijvoorbeeld ook de keuze worden gemaakt om zwaar vrachtverkeer meer groen licht te geven. Dat voorkomt niet alleen veel remmen en optrekken en dus vertraging, maar beperkt ook de CO2-uitstoot.

De slimme verkeerslichten maken deel uit van het landelijke programma Talking Traffic en zijn een voorbeeld van ‘smart mobility’.