Alle projecten
Slimme logistiek

Proef met gratis elektrische cargobike

In 2025 moet de binnenstad van Groningen logistiek emissievrij zijn. De cargobike is daarin een belangrijke speler. Bedrijven en organisaties die regelmatig goederen vervoeren kunnen via Groningen Bereikbaar twee weken gebruik maken van een elektrische cargobike.

Elektrische cargobike van GRoningen Bereikbaar bij de Kaaskop in de binnenstad van Groningen.

Met de actie kunnen bedrijven of organisaties het gemak van een elektrische cargobike ten opzichte van de auto of bestelbus ervaren. Op deze manier kan de hinder door werkzaamheden worden vermeden én is men ook nog eens gezond en duurzaam bezig. Met de cargobike heeft men niet te maken met venstertijden in de binnenstad van Groningen. Daarnaast is het vaak sneller dan met een auto of bestelbus, zeker in de binnenstad.

Deze actie was meteen een groot succes en nog steeds worden er via de actie veel fietsen geprobeerd. In 2019 werd een elektrische bakfiets aan de probeerfietsen toegevoegd. Ouders kunnen met deze fiets zien of zij de kinderen kunnen brengen en halen naar school of opvang en de auto kunnen laten staan. Na het succes van deze acties, wil Groningen Bereikbaar ook ondernemers laten proberen of een elektrische cargobike bij ze past.

Na de probeeractie krijgen bedrijven een mooi aanbod om zelf een cargobike aan te schaffen. Ook wordt ze gevraagd een enquête in te vullen. Daarmee kan gekeken worden naar het soort bedrijven waarvoor een elektrische cargobike een goede optie zou zijn voor logistiek en hoeveel autobewegingen dit zou schelen.

Bedrijvenvereniging Zuidoost ondersteunt het initiatief en heeft daarom de tweede cargobike beschikbaar gesteld. Omdat mobiliteit voor veel bedrijven een grote energieverbruiker is, wil Bedrijvenvereniging Zuidoost ondernemers duurzame mobiliteitsoplossingen bieden.