Alle projecten
Verduurzaming van mobiliteit en infrastructuur

Stalling elektrische bussen

Deze busstalling heeft in 2019 een forse ontwikkeling doorgemaakt. In de concessie GD2020 is het aantal elektrische bussen uitgebreid van 10 naar 164. Zowel de stadsbussen als bussen die worden ingezet op het Q-linknetwerk rijden elektrisch. Om dit mogelijk te maken moest de laadcapaciteit op diverse vestigingen worden uitgebreid. Ook zijn er op verschillende eindpunten, zoals op P+R Reitdiep en Ruischerbrug, snelladers gerealiseerd, zodat bussen tijdens de rit kunnen bijladen. Het terrein aan de Peizerweg in Groningen is gereed gemaakt voor het laden van de nieuwe elektrische bussen waarbij 73 pantograafladers en 10 stekkerladers zijn gerealiseerd.

De stalling is de afgelopen periode flink uitgebreid. Zo heeft Shell in 2021 op het terrein een waterstoftankstation gerealiseerd, is een aangrenzend terrein aan de stalling toegevoegd en zijn twintig additionele waterstofbussen ingezet. Ook op de vestiging in Emmen is een waterstoftankstation gerealiseerd, met nog eens tien extra waterstofbussen.

Vanaf 2024 stromen er nog eens 158 elektrische bussen in. Deze vervangen tussen 2024 en 2026 een groot deel van de HVO-dieselbussen. Kijk voor meer informatie op de website van Qbuzz.