Alle projecten
Verduurzaming van mobiliteit en infrastructuur

Verduurzaming eigen materieel provincie Groningen

Conform de afspraken uit het klimaatakkoord moeten alle overheden in Nederland aan de slag met de verduurzaming van hun eigen wagenpark en materieel. Het gaat dan om kleine voertuigen, maar bijvoorbeeld ook om inspectieschepen of strooiwagens. Uiterlijk in 2030 moeten al deze voertuigen zero emissie gemaakt zijn. De provincie Groningen wil echter graag een voorbeeld zijn en gaat daarom versneld aan de slag met deze opgave.

Inspectieschip provincie Groningen.

Het goede voorbeeld

Er is bijvoorbeeld al begonnen met het zero emissie maken van een aantal voertuigen en het inspectieschip van de provincie. De komende jaren wordt dit opgeschaald en gaat de provincie ook aan de slag met voertuigen die nu nog niet zero emissie geleverd worden. Op die manier wil de provincie Groningen een voorbeeld voor andere overheden en marktpartijen zijn. Bovendien kunnen volgende voertuigen dan waarschijnlijk goedkoper omgebouwd of vervangen worden, omdat de kennis bij de eerste voertuigen al is opgedaan.

Eerste stappen

Vanaf 2021 wordt al gewerkt aan enkele schepen en de eerste vrachtwagen. Uiterlijk in 2030 moet de totale vloot zero emissie zijn.