Op 20 januari organiseerden de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) samen met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Vrije Universiteit Amsterdam het online evenement Impact 2021.
Impact van wetenschap
Tijdens Impact 2021 werd de brede impact van wetenschap op de samenleving besproken. Wetenschappers zoeken voortdurend naar oplossingen voor de uitdagingen van de moderne samenleving. Zo ontwikkelen en ontsluiten ze nieuwe kennis en brengen ze dit in de praktijk. Dit doen de universiteiten en universitair medische centra samen met het kennisveld, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Zij werken elke dag samen om de samenleving innovatiever, gezonder en toekomstbestendig te maken.
Ecosystemen
Een van de thema’s van Impact 2021 was Innovatie door samenwerking in ecosystemen. Dit thema werd ingeleid met een korte film waarin Iris Vis, Dean of Industry Relations aan de RUG en voorzitter van het Bestuurlijk Overleg van Hive.Mobility, het gesprek inleidde. Iris benadrukte in haar verhaal het belang van samenwerking tussen studenten, onderzoekers en het bedrijfsleven in ecosystemen zoals Hive.Mobility. Deze ecosystemen maken het mogelijk voor startups om nieuwe concepten te ontwikkelen en voor studenten en onderzoekers om elkaar te ontmoeten en onderzoeksvraagstukken te koppelen aan innovatieprojecten in de praktijk. Als voorbeeld noemde Iris de samenwerking met startup en bezorgplatform Dropper. De RUG en Dropper werken in projecten samen aan het verduurzamen en verder ontwikkelen van afleveropties in stadslogistiek.
Kijk hieronder de film met Iris Vis en Jantine Doornbos van Dropper terug.