Slim onderweg met de Mobility Portal naar Campus Groningen

Duurzaam, gezond en met persoonlijk reisadvies op weg naar Campus Groningen. Het kan vanaf vandaag via de op maat gemaakte online Mobility Portal van startup TripService. Het afgelopen half jaar heeft TripService gewerkt aan de mobility challenge van Campus Groningen en Hive.Mobility. De uitdaging die TripService aangaat, is om campusbezoekers niet alleen te voorzien van een gepast reisadvies voor je reis van deur tot deur, maar ook om een verantwoorde en bewuste mobiliteitskeuze te stimuleren. “Na een half jaar ideeën uitwerken en testen achter de schermen, kunnen we nu echt de Campus Mobility Portal lanceren in een pilot en laten testen door eindgebruikers. We kijken zeer uit naar de eerste reacties en resultaten”, vertelt Wouter Giesen, Accountmanager bij TripService.  

De mobility challenge is onderdeel van het Startup in Residence Noord-Nederland-programma, waarin startups samenwerken met organisaties aan een innovatieve oplossing voor een maatschappelijk vraagstuk.

Bewust reisgedrag

Samen met Hive.Mobility heeft Campus Groningen een mobiliteitsuitdaging geformuleerd voor het Startup in Residence-traject. Beide organisatie vinden innovatieve en duurzame mobiliteitsoplossingen belangrijk. De uitdaging was als volgt: ‘’ontwikkel een systeem dat bewustwording in (verantwoord) reisgedrag vergroot en mensen stimuleert een verantwoorde mobiliteitskeuze te maken.’’ De uitdaging voor TripService was om niet alleen een systeem te ontwikkelen dat de snelste of meest efficiënte route toont van deur tot deur, maar ook om daarin inzicht te geven in wat de meest gezonde en meest duurzame manier is om op je bestemming te komen. Bovendien moet de reiziger gestimuleerd worden om een duurzame en gezonde mobiliteitskeuze te maken. Dat betekent onder andere, dat je als fietser ook krijgt te zien welke fietsstalling het dichtst bij je reisdoel ligt, zodat een gezonde en duurzame keuze eenvoudig te maken is. De Mobility Portal in ontwikkeling voor Campus Groningen, bleek al gauw een aanvulling te zijn op de Slimme Kaart van Groningen Bereikbaar. Als gevolg hiervan is hierin eveneens de samenwerking gezocht: de Slimme Kaart is ook in de portal te zien.

Proeftuin voor innovatieve oplossingen

Vanaf vandaag is de Mobility Portal voor reizen naar Campus Groningen beschikbaar via https://campus.groningen.nl/mobilityportal. “Of je nou te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer, of toch met de auto naar Campus Groningen gaat, de Mobility Portal laat zien wat de meest efficiënte, duurzame en gezondste route en transportkeuze is”, aldus Wouter. Ook Community Coordinator Irene Amsing van Campus Groningen is enthousiast over de start van de pilot: “De geformuleerde mobility challenge is een interessante uitdaging, waarmee we de transitie naar digitaal mobiliteitsmanagement in gang zetten en laten zien dat we op Campus Groningen de meest duurzame en gezonde mobiliteitskeuzes vooropzetten. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de resultaten en de inzichten uit de Mobility Portal”. Na het einde van de pilotfase (eind oktober) wordt de portal geëvalueerd en aangepast naar aanleiding van de eerste gebruikerservaringen.