Studententeam van RUG wint Cargobikathon

Afgelopen maand riep gemeente Groningen de hulp in van studenten om mee te denken in succesvolle toepassingen van de cargobike in de binnenstad van de toekomst. De bevoorrading van de winkels in de binnenstad van Groningen moet vanaf 2025 zonder uitstoot plaatsvinden. Oftewel, geen vervuilende bestelbussen of vrachtwagens meer, maar duurzame elektrische voertuigen zoals de cargobikes. Hoe zorgen we ervoor dat de cargobike succesvol ingezet wordt in de binnenstad van de toekomst?

Maar liefst 11 studententeams van mbo-, hbo- en wo-opleidingen gingen met elkaar de strijd aan in de Cargobikathon. Tijdens de Cargobikathon bedachten de teams creatieve oplossingen op actuele casussen over de rol van de cargobike binnen het logistieke vervoer van de binnenstad. De casussen werden ingebracht door cargobike-aanbieders, bezorgplatforms en de gemeente Groningen.

Koers Noord, bestaande uit studenten aan de RUG, kwamen met de winnende oplossing. Zij bedachten een aanpak om de cargobike voor iedereen in de binnenstad beschikbaar te maken. Uit hun onderzoek bleek dat inwoners van de stad de cargobike graag incidenteel zouden gebruiken voor het vervoer van grote of zware spullen. Een overgrote meerderheid van horeca- en retailondernemers in de binnenstad zou de cargobike graag gebruiken voor de bevoorrading en levering van hun producten. Op basis van een omgevingsanalyse bepaalde het studententeam geschikte locaties voor zogenaamde Mobihubs en Mobiparks voor de stalling van cargobikes. Kijk hieronder hun winnende bijdrage terug. Over hun deelname aan de Cargobikathon zeggen de studenten van Koers Noord: “Het was leerzaam en leuk om onze kennis en idee├źn in te zetten voor onze stad, ons Groningen!

Ilse Mensink, programmamanager Hive.Mobility, nam zitting in de jury van de Cargobikathon. Zij vertelt: “In een korte tijd zijn er door alle studenten mooie oplossingen bedacht die allen bijdragen aan een duurzame stad. Met betrekking tot de winnaar was de jury unaniem, het is een sterk concept en in een korte tijd ver uitgewerkt. Direct toepasbaar. ‘Bezorgen in de stad van morgen’ zoals Koers Noord zegt, komt hierin sterk naar voren. We hopen als jury dan ook dat de bedachte oplossing verder wordt uitgewerkt en binnenkort te zien is in de stad.

De gemeente kijkt terug op een succesvolle hackathon. Samen met Mobian en het winnende team Koers Noord wordt nu besproken hoe een pilot met een deelcargobike voor ondernemers en bewoners in de binnenstad van Groningen opgestart kan worden. Gezamenlijk wordt gekeken naar de realisatie van een vlonder waarop de deelcargobike geplaatst kan worden. Op deze wijze wordt een autoparkeerplaats voor een duurzaam initiatief vervoersmiddel verruild.