Samen met het werkveld toekomstige drone-experts opleiden

Noorderpoort is in september in samenwerking met OmniDrones Academy gestart met het klaarstomen van een groep studenten van mbo-opleiding Technicus Engineering tot drone-experts. “Deze studenten zijn hard nodig, want alleen dan is het autonoom vliegen met drones op grotere schaal mogelijk”, benadrukt Egbert Swierts van OmniDrones Academy. Afgelopen week maakte de eerste groep Technicus Engineering-studenten kennis met het werkveld en werden bedrijven bijgepraat over het onderwijsprogramma.

Werkveldexcursie voor studenten bij Groningen Airport Eelde

Een groep van 26 eerstejaars Technicus Engineering-studenten van Noorderpoort bezocht afgelopen week Groningen Airport Eelde. Hier konden ze voor het eerst kennismaken met drones en dronetechniek. Ze kregen onder andere drones te zien zoals een waterstofdrone, cargo drone en een air taxi. Een demonstratie waar daadwerkelijk met een drone gevlogen werd mocht natuurlijk niet ontbreken.

“We doen deze werkveldexcursie in het eerste jaar om alle Technicus Engineering-studenten kennis te laten maken met onbemande luchtvaart. In het eerste jaar wordt al gestart het mbo-keuzedeel Droning. Zijn ze enthousiast, dan kunnen ze vanaf het tweede jaar binnen Technicus Engineering Mechatronica een verdiepend programma volgen op het gebied van drone-techniek en drones”, aldus Noorderpoortdocenten Jurjen Bouwes en Robert Radix van de opleiding Technicus Engineering. Het onderwijs wordt de komende tijd samen met het werkveld verder ontwikkeld.

Duurzame mobiliteit en autonoom vervoer in het Noorden

Het onderwijs sluit hiermee mooi aan bij de ontwikkelingen op het gebied van duurzame mobiliteit en autonoom vervoer in het Noorden. Het Noorden is Europees koploper als het gaat om testen met autonoom vervoer. Het is de enige regio waar zowel op de weg, als op het spoor, in de lucht en op het water getest wordt met autonoom vervoer. Het verdiepend programma over drone-techniek en drones voor studenten van de mbo-opleiding Technicus Engineering wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen, Hive.Mobility en het Nationaal Programma Groningen.