Vijf vragen aan… Andrea Poelstra (robotTUNER)

Elke maand stellen wij 5 vragen aan één van onze partners. Lees hieronder wat ze precies doen, hoe belangrijk mobiliteit en innovatie voor hen is en hoe zij de toekomst van mobiliteit zien.

Wij stelden 5 vragen aan Andrea Poelstra, DGA van robotTUNER.

Bedrijf: robotTUNER                                                       
Aantal medewerkers: 
20+

Kun je iets meer vertellen over jullie organisatie, wat doen jullie?

RobotTUNER wil de toekomst versnellen. Wij zijn een onafhankelijke technische partner van steden, overheden en fabrikanten die autonome voertuigen (willen gaan) gebruiken.

Onze achtergrond ligt in het trainen en beoordelen van mensen en machines in de vervoerssector. Onze producten en diensten dragen bij aan het verminderen van het aantal ongevallen op de weg.

RobotTUNER ontwikkelt oplossingen voor het certificeren van interactie tussen robots en mensen. Een voorbeeld is het rijbewijs voor autonome auto’s.

Welke uitdagingen op het vlak van mobiliteit hebben of zien jullie?

Het is een van onze uitdagingen om het openbaar vervoer deels automatisch te laten rijden om zo de bereikbaarheid en de lijnen in stand te houden. Ons maatschappelijk doel is om het welzijn te verhogen door onder meer de leefbaarheid in de regio te vergroten.

Welke mobiliteitsinnovaties spelen een rol binnen jullie organisatie?

Wij willen het mogelijk maken om bussen en busjes in het openbaar vervoer zonder menselijke bestuurder te laten rijden. Dit zal stapsgewijs gaan, we starten op eenvoudige trajecten en zullen vervolgens verder uitbreiden. Het doel is om in 2025 de eerste autonome bus in Provincie Groningen te laten rijden.

De toekomst van mobiliteit: hoe hoop je dat die er uit gaat zien?

Het delen van vervoersmiddelen wordt normaal. Als je op reis gaat, maak je gebruik van meer vervoerstypen die niet jouw eigendom zijn, zoals bijvoorbeeld de OV-fiets, een autonome bus en een deelauto. Mobiliteit zal straks meer op maat zijn, milieuvriendelijker, toegankelijk, comfortabel, met tijd voor activiteiten tijdens het reizen en met minder dodelijke slachtoffers.

Waarom is het voor jullie belangrijk om partner te zijn van Hive.Mobility?

Door samen te werken met partners en lokale partijen kunnen we snel meer bereiken op het gebied van autonoom vervoer. De partners van Hive.Mobility willen zich inzetten voor de mobiliteit van de toekomst en samen kunnen we sneller ontwikkelen en leren.