Vijf vragen aan… Dick van der Plas & Roeland Hogt (Noorderpoort)

Elke maand stellen wij 5 vragen aan één van onze partners. Lees hieronder wat ze precies doen, hoe belangrijk mobiliteit en innovatie voor hen is en hoe zij de toekomst van mobiliteit zien.

Wij stelden 5 vragen aan Dick van der Plas, directeur techniekopleidingen Groningen en Delfzijl (links op de foto) en Roeland Hogt, practor Automotive (rechts op de foto).

Bedrijf: Noorderpoort
Aantal medewerkers: 1.400

Kun je iets meer vertellen over jullie organisatie, wat doen jullie?

Met 16 verschillende scholen, ongeveer 14.000 studenten, 1.200 cursisten en ruim 1.400 medewerkers is Noorderpoort één van de grootste ROC’s (Regionaal Opleidingscentrum) van Noord-Nederland, met locaties in de provincie Groningen en in Assen. Noorderpoort is groot, maar kiest voor ‘klein’: overzichtelijke scholen met een eigen karakter waar iedereen elkaar kent.
Met meer dan 150 mbo-opleidingen en een uitgebreid aanbod in trainingen op onder meer het gebied van techniek, zorg en zakelijke dienstverlening, staat Noorderpoort voor een Leven Lang Ontwikkelen.

Welke uitdagingen op het vlak van mobiliteit hebben of zien jullie?

Het werkgebied gerelateerd aan mobiliteit (Automotive, Logistiek, Maritiem, ICT) is sterk in ontwikkeling. Dit heeft te maken met de verduurzaming van technologie en producten en ook (her)gebruik. Maar ook de integratie van computer-, informatie- en besturingstechnologie speelt een rol, evenals de opkomst van de deel- en ‘on demand’-economie. De uitdaging is om daar als opleiding (toekomstbehendig) vroegtijdig in betrokken te zijn en op deze manier nieuwe modules en opleidingen te ontwikkelen om de bestaande opleidingen heen.

Welke mobiliteitsinnovaties spelen een rol binnen jullie organisatie?

De mobiliteitsinnovaties worden gestuurd door de regionale ontwikkelingen: waterstoftechnologie in de mobiliteit, duurzame stadslogistiek, droning, Mobility as a Service, autonome voertuigen en VR/AR-applicaties in het onderwijs.
We ontwikkelen nieuw onderwijs aan de hand van keuzedelen die uiteindelijk een plaats krijgen in het reguliere curriculum. Dit proces is al volop gaande in bijvoorbeeld waterstoftechnologie.

De toekomst van mobiliteit: hoe hoop je dat die er uit gaat zien?

In het kader van ‘het vervoer van morgen begint vandaag‘ zien we de transitie naar duurzame, slimme en virtuele mobiliteit in drie trends: Vervoer naar Wens (Van bezit naar gebruik); Niet-vervoer (Virtuele verplaatsingen) en Vervoer in Schaarste (Duurzaam en slim). Deze verkenning voor 2040 (!) is nu al volop in ontwikkeling! Onze hoop is dat we met de samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden deze doelen op tijd realiseren.

Waarom is het voor jullie belangrijk om partner te zijn van Hive.Mobility?

Het is belangrijk dat onderwijs goed is aangesloten op de veranderingen die plaatsvinden binnen het thema duurzame en slimme mobiliteit. Hive.Mobility biedt de mogelijkheid om de toepassingen in de beroepspraktijk vroegtijdig te verbinden aan de innovaties. Deze krijgen vorm in projecten, toepassingen en faciliteiten, kennisdeling en de ontwikkeling van nieuw onderwijs in samenwerking met HBO en WO.
Het biedt Noorderpoort de mogelijkheid om op het thema duurzame en slimme mobiliteit mee te bewegen en juist door samen te werken sneller en verder te komen. Kansen ontstaan doordat nieuwe thema’s verwerkt kunnen worden in (nieuw) onderwijs en dat daarvoor ‘hotspots’ komen waar studenten en docenten hiermee kunnen kennismaken. Zo kunnen de bestaande en uitstekend uitgeruste faciliteiten en nieuwe faciliteiten hieraan bijdragen, zoals de nieuwe dockshelter (praktijklocatie) voor fietstechniek en lichte elektrische voertuigen.

Slim verbinden en samen sneller vooruit